Зимата наближава, а очакванията са тя да ни излезе скъпо. Още

...
Зимата наближава, а очакванията са тя да ни излезе скъпо. Още
Коментари Харесай

Българите се запасяват с екетроуреди за отоление, поскъпнаха ли климатиците и колко месеци може да се забави доставката

Зимата наближава, а очакванията са тя да ни излезе скъпо. Още предишният отоплителен сезон (преди началото на войната в Украйна) доста от нас заплатиха в пъти по-високи сметки за газ, парно и ток. А какъв брой по-високи сметки ще плащаме тази зима следва да разберем. В търсене на по-евтина опция хората започнаха да се запасяват с дърва за огрев и пелети, а други с електрически уреди за отопление. Като резултат най-древният способ за отопление стана доста по-скъп - цената на цепениците се подвигна със 100% и мина 180 лв. за кубик. Какво обаче се случва на пазара на електроуреди?

Един основните фактори, които въздействат на цените на електроуредите са цените на материалите. А в последните 2 години се вижда огромно повишаване на всевъзможни типове първични материали и метали, а точно: мед, стомана, желязо, пластмаса, силициев монокристал, който се употребява за разработване на чипове- и надлежно печатните платки. Всички тези съставни елементи са нужни за изработването на климатични и термопомпени системи.
 Снимка 589670
Източник:

" За страдание веригите на доставки към момента не са възобновени след пандемията, цените на суровините нарастват и доставчиците са принудени да подвигат цени на 3-6 месечен интервал. Цените сред А и Б марките се приближиха, поради скъпия превоз и по тази причина клиентите всеобщо се преориентират към висок клас уреди, получавайки качество и енергийна успеваемост ", разясниха пред Money.bg от Техномаркет.
 Дървата за огрев нарастнаха със 100% и костват 180 лв. за кубик (засега)
Дървата за огрев нарастнаха със 100% и костват 180 лв. за кубик (засега)

Освен по-скъпи, цепениците се оказват и дефицитна стока

От друга огромна верига за електроуреди обясниха, че следят двойно нарастване при продажбата на конвектори, а растежът в цените им е най-малък. При климатиците нарастването на търсенето е тройно по отношение на предходни години.

" В днешно време се следи нараснало търсене на разнообразни способи за отопление и надлежно изстудяване, а точно с термопомпи и климатици, както и на бойлери, съчетани със слънчеви панели. Техният пазар вижда растеж всяка година - освен в страната, а и на международно равнище. Този факт, комбиниран с пониженото предложение, подбудено от забавянето на веригата за доставки кара търсенето на тези артикули да се усеща в пъти повече от колкото действително е ", разяснява тематиката Кирил Христов, притежател на компания за електроуреди K&B Clima. Той изясни, че сегашната енергийна рецесия ускорява още повече този резултат, дотам, че става на практика невероятно да се задоволи напълно търсенето на пазара.
 Пелетите за огрев нарастнаха с над 100% и костват 800 лв. за звук
Пелетите за огрев нарастнаха с над 100% и костват 800 лв. за звук

Още един от най-предпочитаните запаси за отопление на хиляди български семейства към този момент е мъчнопроходим

" Търсенето на термопомпи последните месеци е толкоз огромно, че има дни, в случай че не седмици, в които България няма налична стока и всички чакаме ", споделя Кирил Христов и добавя, че тази обстановка естествено е подбудена от високата цена на природния газ.

Засиленото търсене, съчетано с лимитираното предложение, заради липса на стока, се отразява зле както на бизнеса, по този начин и на крайния консуматор. Има случаи, в които клиенти чакат над месец единствено, с цел да дойде климатик и още толкоз, с цел да бъде инсталиран.

" За благополучие цената на техниката не се подвигна фрапантно, а с сред 5-10%. Това сигурно е една от аргументите хората да бързат да сменят газовото котле със термопома или климатик ", споделя още Кирил Христов.
 Търсенето на дърва за огрев набъбна с три пъти, страната стопира износа за трети страни
Търсенето на дърва за огрев набъбна с три пъти, страната стопира износа за трети страни

Какви са цените на дървата за огрев?

А какъв брой по-изгодно излиза отоплението на климатик?

Проучване на Техномаркет по отношение на цените на вероятните енергийни източници посочило, че използването на висок клас климатици може да спести до 50% от разхода за отопление през зимата.

Същевременно изгодите от висок клас хиперинвенторни климатици са по-ниски месечни сметки за ток, които компенсират във времето неведнъж първичната инвестиция за уреда. Подобно е ситуацията и при приложимост на висок клас радиатори и конвектори.
 Колко костват дървата за огрев от складовете на държавните горски стопанства?
Колко костват дървата за огрев от складовете на държавните горски стопанства?

Има четири разновидността за закупуване на дървесина от държавните предприятия

Прогнозата на база личното изследване на Техномаркет и данни от енергийния етикет посочила, че при замяна на уредите вкъщи с висок клас енергоспестяващи може да се спести до 29% от сметките за електричество. В случая става въпрос за годишно икономисване на разноските за електрическа енергия, при потребление на определени домашен електроуреди с по-висок енергиен клас, съпоставено с потреблението на същия вид определени електроуреди с по-нисък енергиен клас.
 Швейцария прикани жителите си да се запасят със свещи и дърва за огрев
Тази европейска страна прикани жителите си да се запасят със свещи и дърва за огрев

Възможно е спиране на електрозахранването в някои региони през идната зима
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР